Optometrist


Optometrie, oogmeetkunde, is een wetenschap waarbij met behulp van metingen afwijkingen aan de ogen geconstateerd kunnen worden. Een optometrist is bevoegd om alle correctie mogelijkheden, van brillenglazen, contactlenzen tot andere optische hulpmiddelen voor te schrijven. Een optometrist kijkt ook naar de mogelijke medische oorzaken van oogafwijkingen. Het beroep van optometrist is betrekkelijk nieuw. Pas sinds 15 november 2000 is het beroep van optometrist in Nederland wettig erkend en beschermd.

Een optometrist is in vergelijking met een opticien hoger en breder opgeleid, waardoor een optometrist enkele taken van oogartsen kan overnemen. De optometrist is meestal werkzaam in de 1ste lijngezondheidszorg, net als een huisarts.

In Nederland wordt een optometrist opgeleid op het niveau van Bachelor in de optometrie, aan de Hogeschool van Utrecht.

Bij een optometrisch onderzoek staat uw klacht centraal. Na de anamnese zal de optometrist een klachtgericht onderzoek samenstellen. Hierdoor werkt de optometrist zeer snel vakkundig naar een oplossing voor uw probleem. Van hoofdpijnklachten tot leesklachten, van geďrriteerde ogen na contactlens dragen tot lichtschuwheid van plotselinge gezichtscherpte vermindering tot wazige vlekken in uw beeld. Kortom alles wat u met uw ogen ervaart kunt u bespreken of laten controleren bij uw optometrist. De optometrist is dé specialist voor alle leeftijden en alle ogen.

Bij ons kunt u terecht voor zo'n optometrisch onderzoek!

eye