Barometers

Ook dit instrument is bij de meeste mensen bekend en aanwezig in huis, het is in staat om de actuele luchtdruk weer te geven (in mbar), aan de hand hiervan kan men bepalen wat voor soort weertype op komst is, gaat de meter vooruit dan volgt er beter weer, gaat de meter achteruit dan slechter. Wanneer een barometer reageert kan men er vanuit gaan dat het op komst zijnde weertype nog ongeveer 50-75 km van ons verwijdert is. Hoe snel het bij ons is hangt natuurlijk van vele factoren af, zoals wind, verschillende luchtdrukgebieden die elkaar beïnvloeden enz.

Er zijn globaal twee soorten, de vloeistofbarometer en de metaalbarometer

metaalbarometerDe metaalbarometer: de meest gebruikte, bestaat uit een metalen doosje. Als de luchtdruk stijgt, wordt de bovenkant van het doosje naar beneden gedrukt. In het doosje zit een veer die de bovenkant van het doosje op dezelfde plek houd. De krachten die op de veer werken kunnen gemeten worden. De waarde kan men dan aflezen via de wijzer, vaak staan er ook vermeldingen bij als storm, regen, veranderlijk weer. Ook is er een uitvoering barograaf genaamd die via een naald het drukverloop aftekent op een rol papier.

vloeistofbarometerDe vloeistofbarometer: deze barometer bestaat uit een U-vormige buis, waarvan een einde gesloten is. Het gesloten einde wordt niet beïnvloed door de luchtdruk, terwijl het andere einde wel beïnvloed wordt. Omdat de vloeistof in de buis op gelijke hoogte zou moeten staan als de druk bij beide einden hetzelfde is, kan de luchtdruk zo gemeten worden. Het nadeel van vloeistofbarometers is dat ze gevoelig zijn voor temperatuurswisselingen, hier heeft de metaalbarometer nauwelijks last van.


Al met al is de barometer een betrouwbaar en veel gebruikt weerinstrument.