Hoorhulpmiddelen  

Naast hoortoestellen kunt u allerlei technische hoorhulpmiddelen voor slechthorenden gebruiken. Er zijn vele soorten hoorhulpmiddelen die het horen en/of communiceren vergemakkelijken :

wekwaarschuwingWek- en waarschuwingssystemen
Eeen systeem met flitslampen of een trilplaatje waarschuwt als de deurbel, de telefoon of de rookmelder gaat. Een wekker met trilkussen en/of flitslamp zorgt dat u 's morgens op tijd wakker wordt. Maar ook dat u wakker wordt als 's nachts de telefoon of de rookmelder gaat. Het systeem kan uitgebreid worden met een babyfoon, een oproepmelder of een alarmzender. Een wek- en waarschuwingssysteem wordt vergoed door de zorgverzekeraar bij een gehoorverlies van 60 decibel of meer.

telefoonTelefoons voor slechthorenden
Bij een speciale telefoon voor slechthorenden kan het versterkt en de toon geregeld worden. Draadgebonden telefoons (met krulsnoer) kunnen een ringleiding in de hoorn hebben. Het geluid van de telefoon komt dan via het ringleidingprogramma van het hoortoestel direct in het oor. Het hoortoestel piept en fluit dan niet.
Bij sommige mobiele telefoons is het geluid harder. Een mobiele telefoon kan echter storing geven op het hoortoestel of het gesprek kan toch moeilijk te verstaan zijn. Een loopset (headset voor slechthorenden) kan dan helpen.

Tekst- en beeldtelefoon voor doven
Telefoneren zonder spraak is mogelijk met een tekst- of beeldtelefoon. Teksttelefoneren kan alleen van teksttelefoon naar teksttelefoon. Bij een beeldtelefoon kan men gebarentaal gebruiken. Beeldbellen kan ook alleen van beeldtelefoon naar beeldtelefoon. Nieuw is tekst- en beeldtelefonie via de computer, tablet of mobiele telefoon. U heeft daar wel speciale software voor nodig. Met deze nieuwe manier van telefoneren is het ook mogelijk om 112 te bereiken.

Ringleiding voor tv, radio, cd-spelerringleiding
een ringleiding zorgt ervoor dat het geluid van bijvoorbeeld de tv via het ringleidingprogramma van het hoortoestel direct in het oor komt. Een ringleiding bestaat uit een klein kastje dat verbonden is met de tv en de audioapparatuur. Aan het ringleidingkastje zit een draad die als een lus (via de plint of het plafond) in de kamer ligt. Een ringleiding kan vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Infrarood of FM-apparatuur
Een ringleiding is niet geschikt voor mensen die in een appartement of een flat wonen (een ringleidingkussen kan wel). Infrarood of FM-apparatuur is dan een betere keus. Deze apparaten zijn verkrijgbaar met een kinbeugel (te gebruiken zonder hoortoestel) en met een halslus (voor hoortoestellen met ringleidingprogramma). Zowel infrarood als FM-apparatuur kan vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Solo-apparatuur
Bij gesprekken met meerdere personen, of het volgen van een lezing of vergadering, kan het gebruik van Solo-apparatuur handig zijn. Solo-apparatuur bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender ligt bij de spreker(s), de slechthorende draagt de ontvanger. Het geluid komt van de zender via het ringleidingprogramma van het hoortoestel direct in het oor terecht. Mensen die solo-apparatuur nodig hebben voor hun (vrijwilligers)werk, studie, of therapie krijgen de apparatuur door de zorgverzekeraar vergoed.